Followers

Thursday, February 10, 2011

HINAKAH AKU JADI MELAYU?

(SEJARAH TIDAK PERNAH MENIPU MANUSIA TETAPI MANUSIA YANG MENIPU SEJARAH )

KENAPA MARAH DAN BENCI KEPADA NASIONLISME MELAYU ???

by Tok GURU Kelantan Darulnaim on Saturday, February 5, 2011 at 1:55pm

BILA TOK GURU NIK AZIZ KATA UMNO DI SAAT2 AKHIRNYA NYAYOK DENGAN PERJUANGAN NASIONALISME MELAYU SAYA TERTANYA-TANYA KENAPA. KENAPA BELIAU BEGITU MARAH DAN BENCI DENGAN NASIONALISME MELAYU ???

BELIAU JUGA BENCI DAN MARAH DENGAN KETUANAN MELAYU KERANA ORANG MELAYU TIDAK LAYAK JADI TUAN DI MALAYSIA KERANA EKONOMI DAN KEPANDAIAN DALAM SERBA SERBI ADALAH DI TANGAN ORANG CINA. SAYA NAK TANYA MANA KAYA TUAN KEDAI DENGAN PENYEWA KEDAI ??? MANA KAYA TUAN TANAH DENGAN PENYEWA TANAHNYA YANG GUNA TAPAK TANAH DIA UNTUK BERNIAGA ??? MANA KAYA TUAN TEKSI DENGAN PEMANDU TEKSI YANG MENYEWA TEKSI TERSEBUT ??? MANA KAYA TUAN KEBUN GETAH DENGAN PENOREH ATAU PENYEWA@PEMAJAK KEBUN GETAH ??? MANA KAYA PEKEBUN DURIAN DENGAN PEMAJAK DURIAN YANG JUAL DURIAN ITU SAMPAI KE SINGAPURA ??????????? BANYAK LAGI LAH BUKTI DI DEPAN MATA KITA DI MANA TUAN ASAL YANG MEMILKI ASET TERTENTU LEBIH MISKIN DARI PENYEWA ATAU PEMAJAK...

MAKA TIDAK HAIRAN LAH KALAU KETUANAN MELAYU LEBIH MISKIN DI TANAH AIRNYA BILA POLITICAL WILL KAUMNYA BEGITU LEMAH KERANA TERLALU KUAT BERPOLITIK BERBALAH ATAU BERKELAHI SESAMA KAUM SEAGAMA YANG TIDAK PRODUKTIF.TAPI TAK KAN KERANA MELAYU MISKIN MAKA MELAYU TIDAK MAHU JADI TUAN DI NEGARA INI YANG SATU MASA DULU TERKENAL SEBAGAI TANAH MELAYU ATAU MALAYA ???

TAMBAH HAIRAN LAGI AKIBAT MARAH DAN BENCI KEPADA KETUANAN DAN NASIONALISME MELAYU MAKA KEMUNCAKNYA TOK GURU NIK AZIZ BERKATA DIA TIDAK BANGGA MENJADI MELAYU. KATA BELIAU PM, TPM MALAH MB PUN TIDAK SEMESTI MELAYU ASALKAN DIA BERAGAMA ISLAM.....

BARU-BARU INI BELIAU BERKATA PULAK SARANAN LEE KUAN YEW SUPAYA ORANG ISLAM MODERET DAN TIDAK TERLALU KUAT PENGANGAN ISLAMNYA ADALAH IDEA YANG LEBIH BAIK DARIPADA NASIONALISME MELAYU. MAKNANYA LEE KUAN YEW LEBIH BAIK BERBANDING DENGAN NASIOANLISME MELAYU TERMASUK DATUK ONN JAFFAR, DR BURHANUDIN HELMI, PAK SAKO, TUANKU ABDUL RAHMAN, TUN RAZAK, TUN HUSSEIN ONN, TUN DR ISMAIL, TUN GHAFFAR BABA, TUN DR MAHATZIR, TUN ABDULLAH BADAWI DAN DS NAJIB ?????

KENAPALAH BEGITU SEKALI DIA MARAH PADA NASIONALISME MELAYU ???

TIDAK KAH DIA SEDAR BAHAWA MELAYU IKUT PERLEMBAGAAN ADALAH IANYA WAJIB SEORANG ISLAM ???

DULU ORANG PAS TERLALU BENCI KEPADA SEKULAR DAN BERJIHAD UNTUK TEGAKKAN NEGARA ISLAM DENGAN HUKUM HUDUD. SEKARANG SUDAH SENYAP KOTEIIII DOH SERUAN JIHAD ITU.

SEKARANG NAMPAKNYA MEREKA TERIKUT-IKUT DENGAN SEBUAH PARTI BUKAN ISLAM YANG AMAT MARAH DAN BENCI KEPADA NASIONALISME MELAYU..... MUNGKIN KERANA PERLEMBAGAAN NEGERI PERAK ADA NYATAKAN BAHAWA SYARAT UNTUK JADI MB PERLU BERAGAMA ISLAM DAN MELAYU.

OLEH ITU SAYA NAK CADANGKAN SUPAYA DUN KELANTAN YANG DIKETUAI OLEH TOK GURU NIK AZIZ PINDA PERLEMBAGAAN NEGERI SEBAB PERLEMBAGAAN TERSEBUT CERMINKAN TERDAPAT UNSUR2 NASIONALISME MELAYU KHASNYA ARTICLE X11 PERLANTIKAN MENTERI BESAR TERTULIS :

".... NO PERSON SHALL BE APPOINTED TO BE MENTERI BESAR OR DEPUTY MENTERI BESAR UNLESS HE IS OF THE MALAY RACE. A SUBJECT OF HIS ROYAL HIGHNESS AND PROFESSES THE ISLAMIC RELIGION."

DAN ARTICLE XXV11B TERTULIS "RESERVATION OF QUOTAS IN RESPECT OF SERVICES, PERMITS ETC FOR MALAYS (SPECIAL PROVISION RELATING TO THE MALAYS)"

MAKNANYA MENTERI BESAR KELANTAN ADALAH MESTI SEORANG LELAKI MELAYU.....

JADI KENAPA TOK GURU NIK AZIZ TIDAK BANGGA MENJADI MELAYU ???

KALAU BELIAU TIDAK MELAYU MAKA BELIAU TIDAK BOLEH MENJADI MENTERI BESAR KELANTAN !!!

KALAU BELIAU BETUL2 IKHLAS DAN JUJUR DENGAN APA YANG BELIAU KATA MAKA DENGAN 38 KERUSI DUN DARIPADA 45 DUN YANG ADA MAKA BELIAU AMAT BERKUASA DAN PERLU TUKAR@PINDA PERLEMBAGAAN KELANTAN DENGAN DELETE SEMUA PERKATAAN MELAYU DALAM PERLEMBAGAAN TERSEBUT.

KALAU TIDAK SAHLAH KATA2 BELIAU HANYA KATA2 POLITIK SEBAGIMANA HUDUD YANG TIDAK DILAKSANAKAN WALAUPUN MEMERINTAH KELANTAN SUDAH 39 TAHUN ( 18 TAHUN DRP 1955 - 1978 DAN 21 TAHUN DARI 1990-2011)....

AKAN BUAT KALAU PERINTAH MALAYSIA BERSAMA DAP/PAS/PKR ???

ADAKAH PKR DAN DAP NAK LAKSANAKAN HUDUD DAN KEKALKAN PERKATAAN MELAYU DALAM PERLEMBAGAAN ???

~dipetik dari blog RAMLYOTAI~

No comments: